Droogbloemendecoraties

 

Een kleine historie.

Het drogen en het daarna verwerken van bloemen is al zeer oud: tempels werden versierd met guirlandes van klimop met bladeren en bloemen en vruchten.

De bloem werd nooit weggegooid maar werd op haar mooist geplukt en gedroogd. Echter de eerste grote boeketten werden pas  rond 1850 bekend door de Oostenrijkse schilder Hans Makart en werden dan ook de Makart-boeketten genoemd. 

Ook in Nederland deed de droogbloem haar intrede. Als eerste werden de droogbloemen bekend omdat ze gebruikt werden als decoratie op sieraden en doosjes en als omlijsting van portretlijstjes. Zo rond 1925 werden de droogbloemen bekend door de zogenaamde Biedermeierboeketten. 

Vanaf 1950 kwamen er steeds meer arrangementen. Men gebruikte gedroogd maïs en pluimen van diverse soorten pampasgras in diverse kleuren om koperen- of Delfts blauwe potten te vullen. Niet lang hierna werden alle denkbare voorwerpen gebruikt om deze te versieren met droogbloemen. Tegenwoordig zijn de decoraties ware kunststukken die in opdracht worden gemaakt en steeds meer gewaardeerd worden.

Droogbloemendecoraties zijn lang houdbaar en zijn duurzame producten die weinig onderhoud vergen maar veel voldoening geven.

Een product om lang van te genieten en een investering waard!

 

De guirlande of festoen is terug van weggeweest:

De guirlande wordt in Nederland ook wel festoen genoemd.

In de 18e eeuw namen de eerste kolonisten de guirlandes mee naar het Amerikaanse continent. In Europa werden de festoenen gebruikt voor het versieren van de kerstboom.

 

Kransen:

De krans is een eeuwenoud symbool en is het teken van geluk, leven en bloei. Tegelijkertijd staat het voor het eeuwig leven en de eeuwige liefde omdat de cirkel geen begin- of eindpunt heeft.

In de Griekse- en Romeinse tijd werden kransen geschonken aan winnaars bij de Olympische Spelen: de lauwerkrans.

In onze landen maakten de Germanen kransen met takken, de zonnewielen, waarmee een nieuw voorjaar werd ingeluid.

 

Boeketten:

De naam boeket is ontleend aan het Franse ‘bouqet d`arbres’ dat betrekking heeft op de geur, het bouquet, van de wijn. Een boeket wordt daarom ook wel ‘ruiker’ genoemd. Onder de populaire naam ‘bruidsboeket’ werden  er miljoenen boeketten verkocht.

Droogbloemenboeketten waren in de jaren 70 van de vorige eeuw populair. De populariteit zakte daarna in maar nu zijn droogbloemen weer ‘hot’! Ze behouden hun geur, ze verwelken niet en zijn lang houdbaar. Deze kunstwerken hebben een duurzaam karakter.